UA-237391652-1
background

Sarı Nokta Hastalığı

Sarı Nokta Hastalığı

SARI NOKTA HASTALIĞI Nedir?

Sarı Nokta Hastalığı ya da Yaşa Bağlı Görme Kaybı olarak da isimlendirilen Makula Dejenerasyonu, görmeden sorumlu retina merkezinin hastalığıdır. 65 yaş ve üzerindeki hastalarda görme kaybının en başta gelen nedenidir. Yaşlı nüfusundaki artış göz önüne alındığında bu hastalığın önemi daha da artmaktadır. Hastalığın görülme oranı 65 yaşın üzerinde %3 iken, 75 yaş üzeri hastalarda %15’lere varmaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe iki gözde birden görülme sıklığı artar. 

Sarı Nokta Hastalığından Korunmak Mümkün müdür? 

Hastalığın en önemli risk etkenleri yaş, kalıtım ve sigara kullanımıdır. İlk iki etkeni ortadan kaldırmak mümkün değildir. Fakat diğer risk etkenleri kontrol edilebilir. Hipertansiyonu varsa regüle edilebilir. Sigara içiyorsa sigarayı bırakması gerekir. Güneş için filtreli güneş gözlüğü takması gerekir. Beslenmede ise Akdeniz diyeti önerilir. Tereyağı, kırmızı et ve kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durulması önerilir.

Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalık ilk etapta ciddi belirtiler vermeyebilir. Bu sebeple periyodik muayeneler hastalığın teşhisinde çok önemlidir. Hastalığın ilk etapta rastlanan belirtileri şöyledir.

  • Görme kaybı
  • Cisimleri, çizgileri eğri veya kırık görme
  • Göz önünde karartılar
  • Görme kalitesinde bozulma
  • Renk görmede bozukluklar

Sarı Nokta Hastalığının Tipleri Nelerdir?

Hastalığın kuru ve yaş tip olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Kuru tip %90 oranında görülür, yaş tipin görülme sıklığı ise %10’dur. Fakat görme kaybına yol açması yüzünden yaş tipte erken teşhis daha büyük önem taşır. Kuru tipe oranla daha hızlı ilerleyen hastalık, ani görme kaybı ile birlikte renkli görmenin ve kontrast hassasiyetinin bozulmasına, zamanla retina ve makulada oluşan yeni damarlarda kanama yapması sonucu körlüğe sebep olur.

Kuru tip Sarı Nokta Hastalığı
Retina tabakaları altına drusen (yağlı materyal) birikmesiyle oluşur. Daha yavaş ilerler ve uzun sürede görme azalmasına yol açar. İlerleyen zaman içinde yaş tipe dönüşebilir.

Yaş tip Sarı Nokta Hastalığı
Hasta bölgede oluşan bozuk kılcal damarların retinaya doğru ilerlemesiyle oluşur. Bu tip, ani görme kaybına yol açabilir. Kuru tipe oranla sıklığı daha azdır fakat ciddi görme kaybı gelişen hasta grubunun %80’nini oluşturur.

Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi

Kuru tip hastalık tedavisinde, bu hastalığa yönelik hazırlanmış vitamin ve eser element içeren, ağızdan alınan ilaçlar önerilir.

Yaş tip hastalık tedavisinde ise göz içi Anti-VEGF ilaç enjeksiyonları hastalık durduruluncaya kadar aylık olarak uygulanır.

Sarı Nokta Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmez ise görme % 95 oranında azalır ve sonucu körlüktür. Tamamen körlük yapmasa da görme yasal olarak körlük sayılabilir bir seviyeye iner ve hastalar baktığı noktayı göremez hale gelirler. Örneğin kişi karşısında duran bir şahsın yüzünü göremez ama kolunu ya da bacağını görebilir.

Bu tür hastalar tek başına sokağa pek çıkamazlar, evde kendi işlerini görebilirler ancak çoğu işlerinde başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar. Göremedikleri için okuyamaz, yazamaz, televizyon izleyemez ya da araba kullanamaz hale gelirler.